Informata rreth sportit të xhudos:

Qfarë është Xhudo?

Mirësevini në botën e xhudos!
Xhudo është sport luftarak i cili praktikohet nga më shumë se 100 milionë njerëz në më shumë se 200 shtete në mbarë botën.
Xhudo mund të kuptohet në mënyra të shumta nga njerëz të ndryshëm:art luftarak,sport dhe për disa edhe mënyrë e jetesës.

  • Xhudo është sport që praktikohet nga meshkujt dhe femrat e të gjitha moshave.
  • Xhudo sa është kënaqësi dhe aktivitet energjik po aq është ushtrim relaksues dhe qetësues.
  • Xhudo ndihmon drejt edukimit të fëmijëve,
  • Xhudo zhvillon afësitë filozofike, prandaj është e rrënjosur në kulturën japoneze.
  • Xhudo është formë e shkelqyer e vetëmbrojtjes, por gjithashtu zhvillon aftësitë e menaxhimit të konfliktit.
  • Xhudo është sport që të dërgon drejt lojërave olimpike.
  • Xhudo ka një gamë të gjerë të apelit, si një sport, një art, një disiplinë, një kalim kohe rekreative, një aktivitet shoqëror, një program palestër, një mjet vetë-mbrojtës, dhe një mënyrë e jetës.

Shiritat e xhudos:

Historia e xhudos

Fjala japoneze “Judo” ka domethënien “mënyrë e lehtë”.
Xhudo u themelua në vitin 1882 në Japoni nga një studiues i ri i quajtur Jigoro Kano (1860-1938).